Vrijwilligerswerk

In 2015 begon ik al een beetje naar mijzelf te zoeken en kwam via Facebook terecht bij Don Bosco Straatvisie, voorheen heette dit Don Bosco Jonathan.
Ik ben in de knel in mijn hoofd en besluit dat ik niet meer zo onzeker wil gaan leven. Ik heb een ander netwerk om mij heen nodig. Dus ik koos voor Don Bosco. Don Bosco is een vrijwilligersplatform voor dak en thuisloze jongeren. Door middel van activiteiten en workshops leert de jongeren zijn kwaliteiten kennen.

De jongere zelf kan een presentatie geven of een activiteit uitvoeren voor jongeren die in de opvang zitten of op straat leven. Tevens kan je gekoppeld worden aan een maatje die ze bieden bij het maatjesproject om zo leuke dingen samen te gaan doen. Deze maatje kan ook meegaan naar belangrijke afspraken. Ik ben ook gekoppeld aan een maatje en dat voelt wel erg fijn voor mij. Ik mis het leuke dingen doen. Don Bosco is een congregatie van de Salesianen van Don Bosco. Gebaseerd op Giovanni Bosco, een christelijke heilige priester die straatjongeren hielp in Turijn, en ze een platform bood om zichzelf te zijn. Don Bosco richt zich op onderwijs en sociale activiteiten. De jongere staat echt centraal hier. Op de Apollolaan 91 staat het Don Boscohuis en dit is ook het gemeenschap van de priesters. Waar ik 6 maanden geleefd heb. Daar kom ik nog terug op mijn volgende blogs.


Op de eerste verdieping zit het kantoor van Don Bosco Straatvisie en Stichting SAMEN. Stichting SAMEN doet vrijwilligerswerk buiten Europa en zet zich in voor jongeren en straatkinderen. Don Bosco is actief in 142 landen.
Elke maandagavonden komen we bij elkaar en koken we met elkaar in een huiselijke sfeer en omgeving. Dat voelt fijn en geeft je een veilig en warm gevoel. Een warm gevoel die ik nooit gevoeld heb. Meestal hebben we op de maandagen een thema of een problematiek die we bespreken. Meestal is het een maatschappelijk probleem waar een jongere tegenaan loopt. We eten dan gezamenlijk aan tafel en ruimen samen alles weer op daarna bespreken we de thema’s.
Ik heb zelf een workshop over Positivisme gegeven. Ondanks dat ik een dakloze jongeren ben, was ik best een positivist en geloofde in het kracht van je hersenen. Ook heb ik een bingo activiteit met maatschappelijke prijzen gegeven. Dat was erg leuk en ik zorgde ervoor dat iedereen wel iets won. En de vele activiteiten die ik nog ga geven. Ik ben met stichting SAMEN naar Swaziland geweest voor een uitwisseling project. ZIE LINK https://www.samen.org/groepsreis/swaziland-2018-2
https://www.samen.org/swaziland-2018-ervaring-neglisa en tevens een filmpje van ons in Afrika
https://www.youtube.com/watch?v=8T_KemOBAcw&t=352s

Mijn liefde voor Don Bosco kwam voort omdat ik niet veroordeeld werd door hun. Ik kon mijzelf zijn en over mijzelf kon nadenken. Ik kon mijn hart luchten. In het begin kwam ik op een bijeenkomst over het “vinden van een baan”. Ik wou beginnen met het oppakken van mijn leven. Ik raakte geïnspireerd door de verhalen van de vaste huisgroep en raakte betrokken. Ik raakte betrokken in deze verhalen omdat het heel herkenbaar was. Deze verhalen waren soms zo pijnlijk dat het mij raakte. Ik deed ook mijn verhaal en kreeg al gelijk respect doordat ik deze omslag maakte in mijn leven. Ik raakte verder betrokken in Don Bosco en kwam er dagelijks. Ik maakte posters voor activiteiten, bedacht activiteiten of een maandelijkse activiteiten voor de huisgroep, ik ging naar bijeenkomsten van de gemeente over de problematiek van jongeren in de opvang of in het voorstadium ervan, ik gaf interviews over spookjongeren aan studenten en ambtenaren die onderzoek doen naar deze verborgen wereld. Ik deed mee aan projecten wat maatschappelijk zeer van belang is.
Ik organiseerde op maandagen en donderdagen een wandeling genaamd “Amsterdamse stadswandeling”.
Deze wandeling bood je wat rust en hier vertelde ik wat mijn hangplekken zijn met stukje geschiedenis die ik heb. Vol trots vertel ik nu nog steeds hoe ik mijn hoofd soms wel koel hield op de straat.
Ik gaf ook een interview aan de Don Bosco blad zelf en dat stukje kun je lezen op de onderstaande link:
https://www.donbosco.be/nieuws/be-positive-alora

Giovanni Don BoscoIk had het niet in de gaten maar ik vertegenwoordig heel veel jongeren van en op de straat en zag mijzelf als een bestuurder van de straat, oftewel, Koning van de Straat, en dat werd geaccepteerd door andere jongeren die in mij geloofden. In de eerste instantie dachten deze jongeren dat het mij nooit zou lukken om een beweging te starten binnen de gemeente, maar nu ben ik best ver gekomen dat de gemeente en beleidsmakers hun oren openen en open staan voor een dialoog. Zo sta ik in De Combinatie zie link https://hvoquerido.nl/de-combinatie-samen-tegen-dakloosheid-van-jongeren/

Deze dingen geven mij energie en geven mij hoop. Een hoop die ik ergens was verloren, maar in mijn achterhoofd hield. Een hoop die in mijn hoofd ver te zoeken was. Door Don Bosco heb ik de kracht terug gekregen. Ook door de jongeren die nu nog in mij geloven en mij steunen. Op een dag zal het mij lukken om ze een stem te bieden. En ik strijd dan nog steeds om deze doel te behalen. Ik ben nu nog actief bezig en zal dat ook blijven doen.

Hier geef ik workshop over Positivisme in Swaziland (Afrika)
Halloween voor de kinderen


Gepubliceerd door

ikbaldekoning

Ik ben een dakloze Amsterdamse straatartiest met een lang verleden op de straat en internaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.